Γεώργιου του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη
Γεννήθηκε στην Πανέμορφη Πόλη των Χανίων Κρήτης το έτος 1929 από γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτης, που και ο ίδιος ήταν Πρωτοψάλτης και δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, φρόντισε να τον μυήσει στην Βυζαντινή Μουσική Τέχνη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έχοντας τα ακούσματα αυτά από μικρός, διότι κάθε Κυριακή τον έπαιρνε μαζί του από πολύ πρωί, άρχισε στην αρχή να ισοκρατεί και στη συνέχεια όταν έμαθε να διαβάζει έψαλε μαζί του τους ύμνους. Από την πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου άρχισε να του διδάσκει την Βυζαντινή Μουσική. Επειδή είχε μεγάλη έφεση τον έβαλε στο αναστασηματάριο το οποίο τελείωσε στην Τρίτη Δημοτικού. Ο αείμνηστος μεγάλος δάσκαλος Δημήτριος Λαμψακινός ο οποίος και δίδαξε τον πατέρα του σε πολλά θέματα τον έπαιρνε κοντά του και τον έβαζε να ψάλλει διάφορα μέρη από αναστασηματάριο παραλλαγή και μέρος και έλεγε στον πατέρα του << Αυτός θα γίνει μεγάλος ψάλτης >>. Συμφώνα με τον αείμνηστο έλεγε ότι μεγάλος ψάλτης δεν έγινε και πίστευε όμως πως αντάξια υπηρέτησε το αναλόγιο για 67 χρόνια.
Ο πόλεμος του 1940 τους βρήκε στην Πόλη των Χανίων. Ο πατέρας του έψαλλε στον Άγιο Νικόλαο Σπλάντζιας και εκείνος ήταν μαζί του. Στην κατοχή και συγκεκριμένα 1942 ο Άγιος Νικόλαος έγινε αποθήκη σίτου και έτσι βρέθηκε να βοηθήσει τον αείμνηστο Βασίλη Τριανταφύλλου στο ναό των Αγίων Αναργύρων. Αυτός ήταν και ο σταθμός της ιεροψαλτικής του ζωής. Το 1944 ο Βασίλης Τριανταφύλλου πήγε ιεροψάλτης στον Άγιο Λουκά (Νεκροταφείο Χανίων) και οι Άγιοι Ανάργυροι έμειναν με ένα αριστερό ψάλτη τον Ιωάννη Αλατσάκη. Ο αείμνηστος πατήρ Ιάσων Βουρλιώτης εφημέριος των Αγίων Αναργύρων, <<ο μετέπειτα πεθερός του>>, του ζήτησε να αναλάβει εκείνος ως δεξιός ψάλτης αλλά επειδή ήταν μόλις 15 χρονών ο πατέρας του είχε αντιρρήσεις. Τελικά με δική του πρωτοβουλία πήγε και ανέλαβε την 1ην Φεβρουαρίου 1944. Έψαλλε για ένα χρόνο και την 1ην Απριλίου 1945 πήρε τον πρώτο διορισμό σε ηλικία 16 ετών. Έμεινε στους Αγίους Αναργύρους μέχρι το τέλος του 1990, δηλαδή πάνω από 46 χρόνια. Ήταν ιδρυτικό μέλλος και Πρόεδρος του Συλλόγου ιεροψαλτών Χανίων (Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.).
Το 1990 μετακόμισε στην Αθήνα. Στην αρχή είπε ότι δεν θα συνεχίσει αλλά το θέλημα του Θεού ήταν άλλο. Στην Ενορία μας ήταν ο αείμνηστος Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων του Παναγιώτη Λουλουδάκη καταγωγής και αυτός Χανίων. Κατόπιν επιμονής του ανέλαβε την δεξιά θέση ύστερα από τον Θάνατο του αείμνηστου Πρωτοψάλτη Χρήστου Κρομμύδα στις 16/9/2000, την οποία κατείχε μέχρι 12/10/2011.